Search

Answers to the questions of Legitimate Scrutiny's National Quiz Competition-01 .

Updated: Nov 28, 2020

1. Assertion(A): Custom per se is law, independent of prior recognition by the sovereign or the judge.

Reason(R): Custom is source of Law but by itself is not law. (a)Both A and R are individually true and R is correct explanation to A

(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: D.- A IS FALSE BUT R IS TRUE.


2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below:

List – I List – II

(a) Abuse of discretion 1- Rule of Law

(b) Equality before law 2- Lack of Power

(c) Delegated legislation 3- Check and Balance

(d) Separation of powers 4- Ultra-vires

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 4 3

(C) 3 3 2 1

(D) 4 4 1 2

Answer: A.-2134


3. “Constitutional law is concerned with the organization and functions of government at rest, while administrative law, is concerned with that organization and those functions in motion-” This statement was given by

(A) Austin

(B) Salmond

(C) M-P- Jain

(D) None of the above

Answer: D.-NONE OF THESE


4. Which of the following is not true regarding the payment of the emoluments of the President ?

(a) They can be reduced during a Financial Emergency.

(b) They are shown separately in the budget.

(c) They are charged on the Contingency Fund of India.

(d) They do not require any parliament sanction.

Answer: C.-THEY ARE CHARGED ON THE CONTINGENCY FUND OF INDIA


5. What is the position of a Minister of State in the Central Government ?

(a) He is a Minister of Central Government but not a member of the Cabinet.

(b) He looks after the interests of the State Cabinet.

(c) He is the nominee of the State Governor.

(d) He is the nominee of the State Cabinet.

Answer: A-HE IS A MINISTER OF CENTRAL GOVERNMENT BUT NOT A MEMBER OF CABINET


6. For Election to the lok sabha, a nomination paper can be filed by

(a) Any citizen of India

(b) Any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a Constituency

(c) Anyone residing in India

(d) A resident of the Constituency from which the election to be contested

Answer: B.-ANY CITIZEN OF INDIA WHOSE NAME APPEARS IN THE ELECTORAL ROLL OF A CONSTITUENCY


7. Which of the following is in the Concurrent List in the Constitution of India

(a) Population control and family planning

(b) Public health and sanitation

(c) Capitation taxes

(d) Treasure trove

Answer: A.-POPULATION CONTROL AND FAMILY PLANNING


8 Match the following:

Committees of Constituent Assembly Chairmen


Drafting Committee 1. Vallabhbhai PateI

Committee on Fundamental and MinorityRights 2. Jawaharlal Nehru

Union Constitution Committee 3. Kanhiyalal Munshi

Working Committee 4. B.R. Ambedkar


A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 2 1 3

(c) 4 1 3 2

(d) 4 1 2 3

Answer:D.-4123


9. The Indian Constitution establishes a secular state, meaning:

1. the State treats all religions equally.

2. freedom of faith and worship is allowed to all the people.

3. educational institutions, without exception, are free to impart religious instruction.

4. the State makes no discrimination on the basis of religion in matters of employment.


(a) I and II

(b) I, II and III

(c) II, III and IV

(d) I, II and IV

Answer: D.- I, II and IV


10. Assertion(A): A person suffering from Aids can be restricted in his movements by law

Reason( R ) :Where policy is laid down, discretion is not of reasonableness

(a)Both A and R are individually true and R is correct explanation to A

(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Answer: D. A IS FALSE BUT R IS TRUE


11. Which among the following statements is not true?

(a) A No-Confidence Motion in the Council of Ministers can be moved in

either House ofParliament.

(b) Money Bills can be introduced only in the House of the People.

(c) Demands for grants can be voted only by the House of the People.

(d) The Council of States is not subject to dissolution.

Answer: A. A NO CONFIDENCE MOTION IN THE COUNCIL OF MINISTERS CAN BE MOVED IN EITHER HOUSE OF THE PARLIAMENT


12. An Advocate General is a/an

(a) State Government official

(b) Union Government official

(c) Extra-Constitutional authority

(d) None of these

Answer: A. STATE GOVERNMENT OFFICIAL


13. Preventive Detention for a period of more than three months can be ordered only on the recommendation of an Advisory Board whose chairman shall be a judge of a/the

(a) High Court

(b) Supreme Court

(c) District Court

(d) Subordinate Court

Answer: A. HIGH COURT


14. which one of the following case is not related to the doctrine of severability?

(a) A.K Gopalan v. State of Madras

(b) RMDC v. Union of India

(c) Minerva Mills Ltd. v. Union of India

(d) Kihota Holohan v. Zachithu

Answer: C.MINERVA MILLS VS UNION OF INDIA


15. Clause (k) to Article 51A was added by

(a) The Constitution (73rd amendment) Act

(b) The Constitution (85th amendment) Act

(c) The Constitution (93rd amendment) Act

(d) The Constitution (86th amendment) Act

Answer: D.THE CONSTITUTIONAL (86TH AMENDMENT) ACT


16. Doctrine of Separation of Powers was systematically formulated by

(a) Plato

(b) Montesquieu

(c) Dicey

(d) Aristotle

Answer: B. MONTESQUIEU


17. ‘Rule of law’ means

1. Supremacy of judiciary

2. Supremacy of Law

3. Equality before Law

4. Supremacy of Parliament

(a) 1 and 3

(b) 3 and 4

(c) 2 and 4

(d) 2 and 3

Answer: D. 2 AND 3


18. which of the following interpretations of the Constitution regarding the utility of directives is/are found to be correct?

I. Even though the implementation of a Directive Principles may cause hardship to a few individuals, it should be upheld in the larger interests of the community.

II. In view of the absolute prohibition of consumption of liquor in Article 47, there cannot be any fundamental right to manufacture and sell intoxicating liquor.

(a) I and II

(b) Neither I or II

(c) Only I

(d) Only II

Answer: A. 1 AND 2


19 which of the following directions has/have been issued by the Supreme Court to the Central Government to take a number of steps to improve the environment?

(a) To direct all educational institutions throughout Indian to give weekly lessons in the

first ten classes, relating to the protecting and improvement of the natural

(b) To get books written for the said purpose and to distribute them free of cost

(c) To introduce short term courses for training up teachers who teach this subject

(d) All of them

Answer: D.ALL OF THEM


20 The correct nomenclature of India according to the preamble is

(a) Sovereign, Secular, Democratic, Republic

(b) Sovereign, Democratic, Republic, Secular

(c) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic

(d) Sovereign, Secular, Socialist, Democratic, Republic

Answer: C. SOVEREIGN SOCIALIST SECULAR DEMOCRATIC REPUBLIC


21 which of the following feature is not borrowed from United Kingdom?

(a) The Cabinet system of Government

(b) The parliamentary type of Government

(c) The Bicameral Parliament

(d) Written Constitution

Answer: D. WRITTEN CONSTITUTION


22. The term ‘other authorities’ as given under Article 12 includes:

(a) Such bodies as are functioning as agents of the Executive Government only

(b) All authorities are created by the Constitution or statute and persons on whom powers are conferred by law

(c) None of the above

(d) All of the above

Answer: B. ALL AUTHORITIES ARE CREATED BY THE CONSTITUTION OF STATUTE PERSONS ON WHOM POWERS ARE CONFERRED BY LAW


23 In the light of the definition of ‘State’ which of the following are not States:

(a) Indian Statistical Institute

(b) Institute of Constitution and Parliamentary Affairs

(c) Council of Scientific and Industrial Research

(d) Prathama Bank

Answer: B. INSTITUTE OF CONSTITUTION AND PARLIAMENTARY AFFAIRS


24. In which Indian case it has been quoted that “A man’s liberty of movement is regarded so highly by the law of England that it is not to be hindered or prevented except on the surest grounds” “Article 12”:

(a) Maneka Gandhi v. Union of India

(b) Joginder Kumar Case

(c) Amarawati Case

(d) None of the above

Answer: A. MANEKA GANDHI VS UNION OF INDIA 25. Article 14 guarantees equality before law and equal protection of law to:

(a) All persons living within the territory of India

(b) All Indian citizens living in India

(c) All persons domiciled in India

(d) All persons natural as well as artificial

Answer: A. ALL PERSONS L


the following question varies from person to person, that is why we are not mentioning any exact answer for the same.

Q.no-26 What were the important recommendations of Sarkaria Commission? State in 5 points (Minimum 50 words)

Q.no 27 State the difference between Fundamental Duties and DPSP.(Minimum 50 words)

Q no 28 What do you mean by Citizenship? What is written in Article 5 of Constitution Of India?(Minimum 50 words)

Q no 29 Is Preamble the basic structure of Constitution of India Cite with the help of case laws (Minimum 50 words)

Q no 30 Are Disabled entitled to same benefits of SC/ST quota in public employment and education?. Explain with the help of Recent case laws.(Minimum 50 words) Event Supervisor :

Prakhar Jaiswal Law Student from RMLNLU, Lucknow

Event Organizers:

Kavya Shah Law Student from Pravin Gandhi College of Law- Mumbai University

& Aayush Sinha Law Student from ICFAI, Dehradun.


Event Advisor:

Amit Ram Chandra Singh

Academician, Researcher & Author | Senior faculty at School of Law, University of Petroleum and Energies Studies (UPES), Dehradun.


Event date : 25 - October - 2020.

Timing : 07:00 - 07:30 PM.

Platform : Google Forms.

Results Announced : 12th - November - 2020.


#legitimatescrutiny #lawstudent #constitutionallawquiz #nationalquizcompetition #nationallawuniversity #bestlawcollegeinindia #lawcollege #legalpublication #articlepublication #articlewrittingcompetition #law #highcourt #supremecourt #nationalevent #articles #legalarticle

13 views0 comments
  • whatsaap'
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook

mail us on

legitimatescrutiny@gmail.com

calling hours

06:00 PM - 09:00 PM

©2020 by Legitimate scrutiny. Proudly created with Wix.com